Sunday, July 31, 2011

Dia tiba lagi!!!!!

salam alaik,

asif lama tak tulis... aaaaahhhh!!! rasa nak jerit sebab yang ditunggu datang lagi dan ana sempat utk jumpa lagi...
siapa??? eleh macam tak tahu... RAMADHAN!!
kali ni pendek je kot.. just nak share lagu2 ramadan.. dengarlah dan hayatilah dan fikirlah dan kembalilah dan berapa banyak dan da..

harapan ramadhan- raihan &man bai
video
apakah ending ramadhan kali ini??

ramadan moon- yusuf islam& kawan2
video
gembirakah hati bila kita tahu ramadhan tiba??


welcome 0 ramadan- zain bikha
video
kembalilah dan sucikanlah dirimu....

ramadhan tiba! ramadhan tiba!
marhaban ya ramadhan, marhaban ya ramadhan!!

selamat beribadah
dan
selamat menyucikan diri kembali...
"RAMADHAN KAREEM!!!"

Sunday, July 10, 2011

yang tinggal cuma sebatang tubuh...



salam alaik,

ingat tak sebelum ni ana nk ckp pasal org prasan hebat? well, nilah sesuatu buat org yg prasan hebat, specially for YOU... bebaru ni ana dpt satu sms dari seorg sahabat ana. bila ana baca satu je perasaan ana.. aduh.. terpukulnya diri ini.. cuba baca:

"ingatlah wahai mata perjuangan Islam,
apabila diri kita telah disenaraikan
dalam saff perjuangan,
maka TABIAT generasi ini
mesti BERBEZA dgn generasi umum,
sahsiah mesti ditingkatkan,
akhlaq mesti dijaga,
fikrah mesti semakin jelas,
nilai ucapan dan kata2
biarlah berharga,
pandangan mestilah bernas,
kesungguhan bekerja dan merancang
mestilah semakin tinggi,
tabiat buruk mestilah dibuang,
sumbangan mestilah bertambah,
muhasabah diri sendiri
jgn dialpakan...
yakinlah Allah sentiasa melihat & mengetahui
segala urusan & gerak kerja kita...
sama2 berjihad
demi kemenangan Islam.
Rabbuna yusahhil..
-ukhti fillah-

berbahagialah mereka yang thabat dan kembalilah bagi yang tersasar dan ingatlah bagi yang lupa... dan kita tergolong dari yang mana??
sebenarnya bila ana baca sms ni, ana terasa aduh sungguh aku lupa pada apa yg sepatutnya... aku lupa apa yang penting... ana konon kata mahu berdiri dgn gah bagai pokok pain yang tak terusik dek angin tapi sebenarnya ana sudah jadi pokok willow yang terikut angin yang sempoi2..
hati ni rasa dah lama tak diisi, akal diberi tersilau dgn impian yang memang besar tapi masih jauh lagi sehingga lupa untuk mengukuhkan tiang2 asas dalam diri... ana hanyut dgn gelombang yang halus yang ana nampak cuma tak sedar akan kekuatan halusnya yang mampu membawa diri ini... ana lupa untuk meletakkan benteng, empangan pertahanan itu sebab ana sangka tiada bahaya yang membunuh...
keraskah hatiku??? butakah mata hatiku??? adakah ana telah jadi apa yang ana elakkan slama ni??? sungguh ana bersyukur ana masih menulis blog ni kerna ia mengingatkan ana apa yang ana lupa...
astarghfirullah... astarghfirullah... astarghfirullah...

berhati-hati. INGAT jatuhnya kita dan kalahnya kita bila kita rasa kita dah cukup selamat dan kuat... ingat, la haula wala quwata ila billahil 'aliyul 'azim...

'selamatkan dunia ini dari kekufuran,
selamatkan dunia ini dari kehancuran,
selamatkan anak2 dari kesesatan...
selamatkan dunia,
selamatkanlah...'

Sunday, July 3, 2011

ke arah pembetulan diri... REBOOT!!


salam alaik dari Nilai...

alhamdulillah dh hampir 3 minggu ana menyambung kembali pembelajaran ana.. alhadulillah juga kerana neuron2 yg Allah beri dh berfungsi semula cuma tak selaju dulu...

ok, org slalu tny, how's you're new life? so kali ni, dengan bosannya, ana nk citer pasal apa yg ana blajar dr my new campus life..[jawapan tak memenuhi kehendak soalan..]

alhamdulillah, Allah susun ana dpt tmpt yg agak juga menjaga bi'ah, cuma bab tarbiah... tak taulah.. mungkin kena kita yg hidupkan... di sini semua plajarnya adalah plajar sekolah agama, ambil teras agama... tp tulah.. nobody's perfect...
ok, ni citer yg ana nk share dgn antum.. mungkin sekadar renungan dan peringatan buat diri ana juga...
alkisahnya begini.. biasalah kami bila nk balik mesti nak naik bas.. semua nk cepat. penat, nk rehat. lapar, nk balik.. senang cakap semua tak sabar nk balik.. tepat jam 5 je, dh berderet org tunggu bas.. kami ni ramai.. skali naik, memang macam sardin tp lantaklah asal cepat sampai..
ana tak kisah berdiri tp kalo dpt duduk, alhamdulillah, rezki, tp cuma satu yg bagi ana sangat menyedihkan apabila lihat adegan nak naik bas ni... memang kami naik bas asing laki pompuan tp... macam nilah, ingat ana cakap semua org di sini ada asas agamakan??
tiap kali nak naik bas, ana akan ingat 2 benda. SATU iklan tol yg "janganlah memotong barisan, ikutlah dan tunggulah giliran anda.." dan yg KEDUAnya ialah adakah ini antara adegan di padang mahsyar nanti?? iyalah, semua dh nafsi- nafsi, tolak2 n malunya sampai pak cik bas pun tegur... entahla, bila org kata biasalah org luar.. ana tak rasa camtu.. bg ana mereka dah ada asas agama dalam diri. kenapa bila hal macam ni agama dicampak tepi.. mana ithar? mana rasa tolak ansur? maka ana tak hairan bila ada juga kalangan kami ni ada masalah hati dan nauzubillah min zalik masalah lebih besar dari tu...

harsh sangat ke ana?? rigid sangat ke ana?? ketahuilah saat ana tulis ni hati ana, ana rasa dh tercarik-carik, koyak robek... ketahuilah harshnya seseorg itu pd org lain lg harsh sebenarnya dia pada dirinya sendiri.. jiwa ana kacau sebab ana boleh rasa diri ana bertegang leher dgn prinsip ana yg hanya mahu ikut syariat dan hanya mahu Allah redha..

entri kali ni agak kasar dan sedih.. [bagi analah tp] harap maaf tp itulah realiti.. bukan ana tak faham cuma ana tak dapat terima... ana tulis ni sambil tersenyum tau.. tp senyum macam mne tafsir lah sendiri..

sungguh umat kini ibarat buih di lautan,
tidak boleh tidak kita kena mula dari bawah,
tidak boleh tidak kita kena bentuk peribadi..
apalah guna ilmu setinggi gunung,
seluas lautan biru,
kalau Islam tak mekar dan subur di dada..
celakalah org yang berilmu,
jika ilmu tak menguntungkan Islam,
celakalah org yg tahu akan agama,
jika agama itu tak menyelamatkan dia di akhirat,
dan celakalah aku kerna aku masih seperti dulu..

p/s: inilah peringatan buat diriku yang sering lupa... :')
next pasal org yg rasa diri terlebih bagus plak.. [ana la tu]

Wednesday, June 15, 2011

bermula satu pengalaman, bersambungnya satu perjalanan...


"cita-citakuIslam gemilang,
cita-citaku daulahnya berulang...
cita-citaku Islam cemerlang,
cita-citaku Islam tinggi menjulang..."

salam alaik,
alhamdulillah, dengan izin Allah ana dapat sambung perjuangan ana di medan yang sama cuma latar dan bi'ah yang berbeza... dimana? siir... hehehehe...

dalam masa ana menunggu ni, ana byk blajar benda baru... antaranya, ana rasa iman ana belum benar2 mantap.. mengapa?

first, ana tahu, tindakan ana [apa? sape yg tahu, begitulah.. sape x tahu, beginilah..] memang berisiko... tapi ana yang buat keputusan itu kerna saat itu ana nak serah segalanya pada Allah.. bukanlah tak usaha, cuma... itulah.. :P saat tu memang ana confident ana mampu dan ana akan redha dengan apa saja Allah putuskan utk ana... TAPI ana kalah.. ana kalah dengan kata2 org dan ana rasa inferior dengan apa yg Allah tetapkn.. Astaghfirullah... hati kecil ana rasa putus asa, rasa tak yakin dengan Allah... Asif Ya Rahman...

n seterusnya, ana rasa iman tak mantap, hati mula keras kerna ana mula kalah dengan dunia... setiap perbuataan yg sia2 dilakukan.. benarlah kata pendapat, masa lapang adalah racun bagi org mu'min... akibatnya bukan takat pd ruhiyyah saja. in my case, i succeed coz of the deeds i done n 4 Allah helps, ONLY. none other than that.. maka, kosongnya masa ana, laghonya ana menyebabkan tahap ke'blur'an ana makin menjadi... hampir semua susah difahami sedang dulu sebut je, alhamdulillah Allah bg faham trus.. sedihkan...[bg diriku la especially]

maka conclusion yg ana dpt ialah... first sentiasa yakin dengan perhitungan Allah. next, kita yg tetapkn apa kita nak so jgn kalah dgn komen org... last, dekatkn hati dgn Allah, elakkan ke'lagho'an... nescaya Allah bersamamu...

akhir kalam, doakn ana dalam jihad ana ni.. agar Islam bangkit dgn usahaku..[even 4 a bit :D] dan moga kita semua kekal di jalanNYA...

"Ya Allah,
tetapkan hati kami
dalam ISLAM,
dalam KETAATAN kepadaMU,
dan
dalam JALAN DAKWAHMU..
ya Tuhan kami,
jangan Kau pesongkan
HATI KAMI
setelah Kau
BERI HIDAYAH,
kurniakanlah
RAHMAT
dari sisiMU,
sungguh Kau Maha Pemberi"
p/s: ana tak tau bila ana boleh update lg.. so asif atas kelewatan lps ni..

Wednesday, May 18, 2011

ke arah yang tidak pasti...

salam alaik,

dalam tempoh terdekat ini, ramai kawan2 ana akan memulakan study mereka. tak kiralah matriks or asasi... satu harapan agar mereka kekal di jalan-Nya..
ana?? ramai juga tanya ke mana? dapat apa? jawapannya cuma satu buat masa ini.. hanya Allah yang tahu.. ana tak tahu sama ada ana ni boleh masuk kategori bijak or sebaliknya.. kenapa??

macam nilah... sebelum ni ana pernah cakap yang ana anggap spm itu sijil pandangan manusia bukan? my point of view is still the same just that when I rethink about it, I'm making a big gamble.. yelah, satu pencaturan yang besar kerana dunia tidak mengenali siapa ana.. memang orang kata kita tak boleh mengadili seseorang base on its cover but there's too many people in this world, not to mention about 2 million of it in Malaysia..
tulahkan.. it takes patience and keen eyes to differentiate and polish a raw diamond to be beautiful enough for us to wear to beautify ourselves.

cakap pasal unpolished diamond ni, ana teringat sorg sahabat nabi ni... siapa kenal abu hurairah?? sape yg selalu baca hadith pasti kenal sebab beliau adalah sahabat nabi yg paling byk merawi hadith...

setiap org ada kelebihannya. Allah itu adil. setiap kekurangan kita pasti dicover dengan kelebihan yang lain.. macam Abu Hurairah ni... buat pengetahuan semua, Abu Hurairah bukanlah dalam kalangan sahabat nabi yang tajam fikirannya seperti Abu Bakr, Umar and others. dia sedar dan dia tak malu utk minta padaAllah dan pd ar-Rasul utk mohon juga pd Allah agar dia diberi kelebihan... akhirnya Allah kurniakan dia kekuatan ingatan.. kalau nak tahu Abu Hurairah pernah dikenali sebagai mesin photostat manusia sbb apa saja yg dia lihat or dengar, apa saja input akan kekal dalam memorinya...


memangla kita akan kata.. ala beliau boleh minta rasul doa, kita?? hello... ingat Allah akan sentiasa makbulkan doa kita kalau kita tak malu minta padaNya cuma tengok sabar mana kita...[meminta tu buatlah cara meminta...] dan lagi satu, walau kita tak pernah jumpa nabi dan tak berkesempatan minta tolong darinya tapi ingatlah, jika kita berjaya sekarang kita mampu jadi lebih hebat dari para sahabat kerana kita berjaya tanpa ar-Rasul di sisi. tu sebab Rasul kata kita umat akhior zaman ni seperti keluarganya... nak tak nak, kita tentukan...
ntahla.. ana pon tak tahu apa kesinambungan cerita ni dengan apa yang ana nak sampaikn cuma ingatlah, apa pun keputusan dan hala tuju kita, kita yang tentukan..

"orang yang tak pernah jatuh tidak akan tahu cara terbaik untuk dia bangun dari jatuhnya... "
inilah peringatan buat diriku yang sering lupa...

Tuesday, March 15, 2011

terbang mencari Cinta Ilahi...


salam alaik,

asif sbb lama x buat post baru... asyik kena block je...
baru2 ni kami, generasi pengambil Sijil Pandangan Manusia telah mengambil keputusan kami... ana dpt brape??? jwpn yg sama macam akhir 2008 dulu... mungkin ini yg terbaik utk ana yg Allah tetapkan..

cuma satu yg ana blajar dr periksa kali ni adlh ana tak boleh sesekali lupa Allah... ntahla.. ana rasa byk2 tahun ana blajar dr kecik sampai besar ni 2 tahun yg latest ni adlh tahun ana paling lagho... ana cuma harap ana dpt kembalikn kekuatan ana sblm hadapi dunia luar... pray 4 me that I never forget my Lord... don't wanna...

ramai tanya lepas ni nak sambung apa... soalan wajib utk kami lepasan SPM... dalam menentukan apa yg kita nak buat lps ni, ske ana ingtkn fokus dan skop kita kena BESAR... Bg yg dpt result bukan seperti yg dijangkakn or dpt result yg... [faham2 je laa..] jgn terkongkong dgn bygn kegagalan hidup... igt org yg bercita2 besar cabaran dia besar juga. cuma samada kita mengalah or teruskn perjuangan.. abg ana ada igtkn ana ttg satu kata2 Hassan al-banna:

"jgnlah kamu berputus asa, sesungguhnya berputus asa itu bukan drpd akhlak seorg MUSLIM"

igt kemulian kita bukan diukur dari pandangan manusia... mulia kita hanya utk Allah dan cita2 kita sedikit sebyk mempegaruhinya.. mungkin ada tak jelas apa ana nk kata sbnrnya.. camni la ana bawa satu cerita/analogi... [yg pernah skola ngan ana mungkin pernah dgr..]

satu hari ada seorg budak kecik ni.. dia lalu di satu jalan utk ke kedai.. dalam perjalanan dia nampak seorg lelaki di tpk pembinaan tgh memasukkn pasir dan benda kelabu ke dalam mangkuk besar yg berpusing.. lelaki tu tekun buat kerja... budak tu terpesona dan juga musykil apa lelaki tu buat. maka dia pon jerit "bang! Abang buat apa tu??" lelaki tu jawab dia tgh bancuh simen.. bdk tu pon smbg pjln ke kedai.. ketika pulang, dia nampak seorg lelaki lain di tmpt yg sama tgh bermain dgn kereta mainan besar.. dia pelik lalu tny soalan yg sama.. lelaki tu kata dia tgh bw pasir dr satu tmpt ke tmpt lain menggunakan kereta sorong.. budak tu angguk dan pergi.. petang tu ketika dia ke pdg, dia nmpk pak cik lain tgh khusyuk main susun2 batu dan tanah kelabu... dia pon tny soalan biasa. pak cik tu jwb dia tgh bina menara... budak tu termenung pastu tersenyum sblm dia teruskn pjlnn ke padang...

dapat tak apa ana nk sampaikn?? dlm menentukn arah hidup kita, kita kena bercita2 besar.. bukan skadar nak jd pembancuh simen or pengangkut pasir or doktor pakar or engineer or... [pandai2 la sambung pekerjaan2 lain] jd lah sprt pak cik penyusun bata yg bukan skdr nk wat dinding tp nk bina menara...

maka apa cita2mu kawan??
'cita2 Islam tidak akan didukung melainkan org yg hammasah [kuat semangat] dan banyak beramal...

Monday, February 14, 2011

aku, dia, dan mereka...

salam alaik,
sudah lama rasanya tak update blog ni... hurm...

baru2 ni ana ada tengok satu cite hindustan ni... ana tak tgk dr awal la tp.. citer ni, ya Allah, menunjukkan bertapa Allah itu maha adil... dan ana rasa cite ni antara cite hindustan yg tak de kisah cinta lansung.. hiush ada gak eh..



ceritanya adalah tentang seorg guru sandaran dan anak muridnya yang tak tahu membaca... budak tu berusia 8 tahun, dia adlh anak kpd ketua sebuah lembaga.. muke bdk ni pon toya semacam, gigi jonggang dan org ejek dia keldai dan si bodoh.. guru2nya semua tension dgn dia kerana apa2 yg di ajar cam tak masuk... yg sedih lg mak ayah dia pun ske kutuk2 dia.. dia pun menjadi seorg yg pendiam dan tak mahu berinteraksi dgn org...

dijadikan ceritanya, ada sorg guru muda ni masuk skolah tu jd guru sandaran pendidikan seni je sementara skola cari guru ps yg baru.. cikgu ni tgk bdk ni dan dia rasa ada yg lain pd bdk ni... kerana budak ni walau tak reti menulis, membaca tp lukisan dia masya-Allah, hebat. gaya gerakkan berus warnanya bukan calang2 org... dan cikgu dia ada tgk budak ni bw buku nota ke mana saja dia pergi, bila cikgu dia tgk, ya Allah bdk tu tlh suatu catatan kehidupan... gaya pemikirannya bukan macam budak 8 tahun...
tulisan da vinci yg terbalik

tp kalau ana cerita semua tak seronok la kan... maka, secara ringkasnya bdk tu walau semua org tak sokong dia tp atas dorongan guru itu dan usaha dia, dia berjaya membaca, menulis dan mengira... dan semua org kagum dgnnya malah mak dan ayah dia sedar akan kesilapan mereka...

dalam cerita ni ada satu perkara yg menarik perhatian ana.. cikgu itu tlh berkata pd ayah bdk tersebut tentang sebuah kisah di dalam buku solomon's island, di pulau tu org nk tebang pokok bkn guna gergaji tp mereka kutuk pokok tu ramai2 sampai pokok tu mati dgn sendiri akhirnya... dahsyatkan??

bila ana tgk cerita ni ana teringat anak murid ana.. entah kenapa... tp itulah kita kdg2 ni secara tak sedar sebenarnya agak kejam... mungkin bukan semua tp cuba tgk masyakat dunia amnya... ramai org yg gelak bila tgk sesuatu yg memalukan berlaku pd org lain... contoh org tu tersadung ke, salah tulis ke or even time kwn kena denda dlm kelas...
entahla... ana tak tahu nak tulis apa cuma ana harap kita sama2 renung balik bagaimana sikap kita selama ni.. adakah kita seperti guru sandaran itu yg membantu bdk tu walau susah smp bdk tu berjaya atau kita jd org keliling budak tu yg kutuk dan hina dia yg menyebabkan dia jatuh lg ke belakang... fikirkanlah...